Soms denk ik wel eens dat de dingen die we invullen, dus wat wij denken dat andere mensen over ons denken bv, voortkomt uit een onverwerkt trauma waarin die situatie die we in ons hoofd schetsen een projectie is van wat we in het verleden hebben meegemaakt.

De gedachten doen pijn, waarom doen ze pijn? Wat raken ze aan? Welk onverwerkt deel in jezelf wilt gevoeld en geheeld worden? Wanneer je de pijn voelt en toelaat, zullen de invullingen en gedachten verdwijnen en is er weer peace of mind.

Blijf bij het gevoel zo lang nodig is, en soms komt het terug en gaat het weer. Passieve meditatie werkt hierbij heel erg goed, waarin je ruimte biedt aan alles om omhoog te komen, er bij te zijn en zonder oordeel (ook je oordelen mogen er zijn) voorbij te laten komen. Met de tijd zal het jou los laten.

Zet een timer bijvoorbeeld op 1 uur, luister naar de stilte in deze tijd en sta niet op voordat de timer is afgegaan.

Vaak proberen we met onze gedachten, onze gedachten te veranderen. Maar door de oordeelloze houding die je aanneemt, overstijg je bepaalde emoties en gedachten, waardoor je op een nieuw niveau komt. Zoals Einstein zo mooi zei: “Je kunt een probleem niet oplossen op het niveau waar dat het gecreëerd is”. 

Ik heb zelf een keer 3 maanden 2 uur per dag passief gemediteerd, een paar keer gemist (ben ook geen robot). Ik was vaak in een rustige staat, omdat ik als eerste op de dag aandacht besteedde aan de triggers en trauma’s die ik anders waarschijnlijk op de dag was tegen gekomen. Doordat ik het vooraf de ruimte gaf, voelde ik me minder getriggerd door de dag heen. 

Deze manier van mediteren kan soms oude stukken omhoog halen om te helen, wees er voor die stukken en houd de oordeelloosheid en luisteren naar de stilte vast. Luisteren naar de stilte zorgt voor de afstand tussen Jou en het stuk wat gevoeld wordt. Er is geen identificatie met de gedachte of gevoel daardoor. Het staat los van elkaar. Jij…. en je gedachten/gevoelens….

Lees hier meer over Passieve Meditatie onder het onderwerp Meditatie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.