Je kan dankbaarheid benaderen als een gewoonte. Dit heeft ook overlap met het stukje mindset en creativiteit. Wanneer deze gewoonte in je systeem zit wordt het steeds makkelijker om je ertoe te zetten, want dat is het vaak, de dingen voor jezelf op te noemen waar je dankbaar voor bent. De dingen die je wel hebt, vaak de vanzelfsprekende dingen. 

Voorbeelden

 • Liefde ( is gratis 🙂 en beperkt zich niet alleen tot romantiek )
 • Onderdak
 • Voldoende financiën
 • Voedsel
 • Water
 • Energie (je eigen ook o.a.)
 • Vriendschap
 • Familie
 • Roeping (iets waar je je “ei” in kwijt kan)
 • Bed om in te slapen
 • Gezondheid ( zelfs als dat er niet altijd is )

Verwacht niet van jezelf dat je na het lezen van dit lijstje (die overigens aangepast/aangevuld kan worden) je je meteen dankbaar voelt. Als dat wel zo is, is dat super uiteraard! Door oefening, dus als je het vaker doet, lukt het steeds vaker om het gevoel ook op te roepen. (Een positieve emotie oproepen komt ook terug bij actieve meditatie. Daar leer je om bijvoorbeeld dankbaarheid als aantrekkende emotie op te roepen en dat meer in je leven terug te laten komen.)

Start een dankbaarheidsgewoonte

   Trigger: je hoofd valt op je kussen…

   Actie: noem minimaal 3 dingen op waar je dankbaar voor bent, daar mag je stoppen. Maar probeer er zoveel mogelijk te benoemen. Bedenk de dingen waar je ook de meeste dankbaarheid voor voelt. Haal ze bijvoorbeeld van de dag omhoog.

   Beloning: zorgeloos in slaap vallen met een dankbaar gevoel. 

Hou dit minimaal 7 dagen vol om het beter in je systeem te krijgen en zodat je het effect al kan voelen. 

Dit heb ik niet van mezelf. Dit is een opdracht uit het volgende boek. Die ik overigens heel erg aanraad, als je serieus dankbaarheid in je leven wilt vergroten. (Geen sponsoring, puur aanraden op basis van eigen ervaring)

“The Magic” van Rhonda Byrne. (https://www.thesecret.tv/products/the-magic-book/). 

Dit is een boek met dagelijks 1 oefening om dankbaarheid te beoefenen. Het zijn makkelijke en vaak korte oefeningen en je leest 1 hoofdstuk per dag.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.