Dit moment, al dat is. Echt werkelijk alles.

Mijn ‘kijk’, evenals dit moment en waarschijnlijk jouw kijk, verandert continu door nieuwe informatie. Ook blijven dingen hetzelfde uiteraard, maar dit is hoe het nu bij me binnenkomt:

Er gebeuren gewoon dingen

De wereld heeft op zichzelf geen betekenis. Wij geven die betekenis, mentaal. Als je het labelen van onze eigen gedachten achterwege zou laten, gebeuren er gewoon dingen. Wij leven voor een overgroot deel vanuit ons hoofd, en dat denkende hoofd creëert betekenis.

“Betekenisloze” wereld

Op het moment dat wij ons gaan identificeren met die labels, wordt de wereld wat we denken dat het is. In plaats van een “betekenisloze” (klinkt wat heftig) wereld waar alles precies is zoals het is. Het kan ook nooit anders gaan of zijn. Dit moment is het enige wat er is. En is altijd veranderend. ‘Toekomst’, is alleen iets wat we afspelen in ons hoofd. Alles gebeurt nu. De grote leraren onder ons vertellen ons ook dat tijd niet bestaat, alleen tussen onze oren.

We zijn al volmaakt, het is volmaakt.

Het gaat er in mijn ogen om, om zo vaak mogelijk contact te maken met dit moment. Zo komen we los van de conditionering die we in het verleden hebben meegekregen dat we iets moeten doen of bereiken om volmaakt te zijn. Bij volmaakt denk ik zelf al snel aan dat je altijd blij bent bv of dat alles wenselijk is, maar alles wat je ervaart is al volmaakt, wat je bent is al helemaal volmaakt. Je kan alleen denken/geloven dat dat niet zo is.

Waarmee identificeren?

De crux ligt hier bij waarmee je jezelf identificeert. Connectie met dit moment zorgt ervoor dat je loskomt van je gedachten. En die gedachten bepalen vaak wat je bent, of wat je denkt dat je bent. Wanneer we het niet persoonlijk nemen, ervaren we vrijheid. Test het maar eens:

Kleine oefening

Wanneer je merkt dat je in je hoofd zit en je je zorgen maakt, luister dan bewust naar de geluiden die er nu zijn. Hou dit vol zo lang je kunt. En wordt je bewust dat op het moment dat je volledig aandachtig bent bij het geluid, je je geen zorgen maakt. Ook al was dat maar voor een kort moment. En dat is precies het ding wat wij meer mogen gaan doen.

In de werkelijkheid stappen

Contact maken met dit moment, steeds vaker. Zodat we kunnen realiseren hoe het voelt om los te komen van onze gedachten over onszelf en in de werkelijkheid kunnen stappen. In al dat is.

Ik schreef eerder over non-dualiteit wat nog verder op dit onderwerp in gaat. Dat kun je hier lezen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.